Passa al contingut principal

Entrevistes

A continuació podeu consultar algunes de les entrevistes que m’han fet aquestes darreres setmanes a distints mitjans de comunicació.


Jaume Bauçà / Batle de Montuïri



P.- Són temps difícils, quina és la situació econòmica de l'Ajuntament de Montuïri?

R.- Com diu, són temps difícils; no obstant això, malgrat el deute, hem aconseguit mantenir-nos i no gastem ni un cèntim més del que adquirim. Hem aconseguit que les últimes liquidacions, les del 2012, 2013 i 2014, hagin estat positives gràcies a dos motius: d'una banda, hem gastat menys del pressupostat inicialment; i per l'altra, hem ingressat un import més elevat del que en un principi s'havia previst en els pressupostos. D'aquesta manera, els ingressos obtinguts han superat les despeses generades. Aquests resultats deixen constància de què es continua amb la línia iniciada i desitjada des del Consistori d'anar baixant el dèficit seguint la premissa bàsica i essencial de no gastar més del que es va ingressant. Així, malgrat els moments d'especial dificultat econòmica, s'està treballant per reduir l'endeutament i així ho demostra el fet que les liquidacions dels últims anys presenten totes elles un resultat positiu. Aquests resultats han permès al Consistori continuar amortitzant el deute bancari. També hem modificat les condicions del préstec del pagament a proveïdors, el que suposarà un estalvi de 38.000 euros anuals.

P.- En el marc d'aquesta crisi econòmica, l'Ajuntament de Montuïri compta amb algun tipus de suport o servei per ajudar els seus ciutadans i ciutadanes a trobar feina?

R.- Sí, des de fa dos anys, està en funcionament un Punt d'Informació Ocupacional (PIO), un servei que l'Ajuntament ofereix de forma gratuïta a tota la població resident a Montuïri. El PIO pretén aportar recursos i informació per a la recerca de feina o formació i també per a la creació d'empreses. Els usuaris també compten amb suport per elaborar o millorar el seu currículum o la seva carta de presentació així com a l’accés a una sèrie de recursos específics en base al seu perfil. A més a més, el servei compta amb un grup dins de la xarxa social Facebook des del qual setmanalment es van facilitant ofertes de treball procedents de diferents fonts, convocatòries oficials de diferents entitats, informació diversa com ara, errors en fer una entrevista de treball, etc. El projecte engloba també un Pla Municipal d'Ocupació Juvenil, unes ajudes per al foment de l'ocupació dels joves en empreses del municipi.

P.- Alguna altra actuació destacable que afavoreixi la situació econòmica dels montuirers?

R.- Hem reduït la pressió fiscal a través de la disminució de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) en béns urbans. D'acord amb la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, que fixa els elements necessaris per a la determinació de les quotes tributàries de l'IBI, el Consistori ha pogut disminuir en dos punt el tipus de gravamen a aplicar en els béns urbans passant així del 0'52 %, tipus impositiu actual, al 0'50%; conseqüentment, durant l'exercici 2015, any en què s'iniciarà l'aplicació d'aquesta reducció, els titulars dels immobles urbans veuran reduït aquest impost en un 3,82%. No obstant això, a causa de la revalorització dels habitatges efectuada per Hisenda Pública, que es veurà incrementada en un 10%, els contribuents no veuran reduït l'import a abonar en aquest impost de 2015 però, almenys, la disminució aprovada des del Consistori servirà per amortitzar aquesta pujada fent que només pugi un 6'18% i no un 10%. A més, s'ha disminuït l'Impost de Béns Immobles amb activitats econòmiques, també amb l'objectiu de millorar el rendiment i desenvolupament empresarial local; hem reduït, per tercer any consecutiu, les taxes de residus; i també hem reduït un 75% la plusvàlua per herència entre familiars.

P.- Actualment, molts pares i mares tenen dificultats per conciliar la seva vida familiar amb el seu treball. Com se'ls ajuda des de l'Ajuntament de Montuïri?

R.- Precisament, en el darrer ple de 2014 vam aprovar el projecte "La Conciliació de la Vida Familiar i Laboral, Montuïri 2015-2017", una continuació de l'experiència "La Conciliació de la Vida Familiar i Laboral, Montuïri 2012-2014" que tornem a desenvolupar a causa dels seus bons resultats. Es tracta d'un pla adaptat a les necessitats reals de les famílies capaç de cobrir les necessitats conciliadores i educatives oferint un espai d'activitats lúdiques i educatives per als nins i nines en els períodes de vacances; així, durant les vacances d'estiu, Nadal, Setmana Santa o dies no lectius, els pares i mares poden deixar els seus fills a càrrec d'un grup de monitors amb els quals realitzen tot tipus d'activitats: esportives, artístiques, culturals, etc. Aquest servei té una excel·lent demanda, sobretot a l'estiu: aquest any s'ha arribat als gairebé cent participants.
D'altra banda, aquest projecte també inclou l'existència de l'activitat extraescolar de Tècniques d'Estudi. Per segon any consecutiu hem posat en marxa aquesta activitat totalment gratuïta dirigida als alumnes de primària. L'objectiu d'aquesta actuació és cobrir les necessitats de l'alumnat que tingui dificultats a l'hora d'estudiar o que, simplement, vulgui millorar les seves capacitats. La filosofia d'aquesta activitat és adquirir, exercitar o potenciar les habilitats i capacitats dels alumnes a l'hora d'estudiar, és a dir, aprendre a aprendre.

Fotografia dels nins i nines de l'Escola d'Estiu 2014
juntament amb el batle i la regidora d'infància

P.- Montuïri compta amb un important patrimoni arqueològic. Com s'ofereix aquest producte dins del sector turístic?

R.- Evidentment. El Jaciment Arqueològic de Son Fornés i el Museu del mateix, juntament amb altres atractius locals, fan que Montuïri sigui un poble de l'interior de Mallorca capaç de tenir el seu lloc dins del mercat turístic de Mallorca. Prova d'això és que el passat mes d'octubre de 2014 l'exposició Le Maroc medieval. Un empire de l'Afrique à l'Espagne del Museu Louvre de París va comptar amb una peça del nostre museu: un plat fondo de fabricació islàmica trobat en el Jaciment de Montuïri el 2008 i únic a les Balears. És un fet insòlit i sense precedents que una peça d'un poble de Mallorca estigui ubicat temporalment a la ciutat de París per formar part en una de les exposicions d'un dels museus més importants del món. És pel potencial que creiem que té tot el nostre patrimoni en el seu conjunt que des del Consistori s'ha creat, dins d'un Pla de Desenvolupament Turístic Municipal, una proposta turística que permet al públic interessat conèixer la Mallorca Prehistòrica. La "Visita Turística a la Mallorca Prehistòrica i Tradicional" és un producte turístic que acosta al públic a la comprensió del que va succeir a Mallorca al llarg dels últims 1000 anys en l'incomparable marc del Jaciment Arqueològic de Son Fornés. Així, el recorregut inclou, en primer lloc, la visita al Museu de Son Fornés i al Jaciment Arqueològic per saber com vivien les societats prehistòriques mallorquines durant el primer mil·lenni abans de Crist, sobretot durant l'època més famosa de la prehistòria balear: l’època talaiòtica; en segon lloc, es visita una casa tradicional mallorquina amb l'objectiu de mostrar els usos tradicionals agrícoles dels habitatges mallorquines i els elements més importants de l'arquitectura popular de la nostra illa; finalment, es visita un element imprescindible dins de la vida dels pobles en el segle VII, un molí fariner, per donar a conèixer així el seu funcionament i particularitats.

Fotografia del plat del Jaciment de Son Fornés
que recentment ha estat exposat en el Louvre

Cartell promocional de la "Visita Turística a la
Mallorca Prehistòrica i Tradicional"

P.- Paral·lelament al desenvolupament d'aquest producte turístic, quines altres accions es desenvolupen per al foment del turisme?

R.- Ja hem començat a treballar en aquest sentit creant, en primer lloc, una nova web turística (www.turismemontuiri.com); una eina tecnològica que permet la promoció de l'oferta turística de la localitat oferint informació sobre diferents elements, des d'àrees d'interès cultural i patrimonial a l'entorn natural o les fires i festes. També ofereix informació sobre els serveis i establiments locals per a, en conjunt, fer que el visitant pugui gaudir d'una experiència de qualitat en el nostre poble.
D'altra banda, també hem desenvolupat un Pla de Senyalització Informativa i Indicativa, una actuació centrada en la localització i explicació dels elements d'interès a través de diferents panells informatius que el passat mes de febrer ja fou instal·lat en els diferents punts estratègics del municipi. El principal objectiu d'aquest pla és facilitar la visita mitjançant l'explicació i situació dels elements que el turista pot visitar. En tercer lloc, s'ha creat una falca verda, és a dir, s'ha volgut marcar el recorregut de la Visita Turística mitjançant la incorporació de cossiols amb flors i plantes a les cases adjuntes a aquest tot creant un mur vegetal. A més a més, també es preveuen altres accions com la millora de l'atracció dels turistes que circulen per la carretera Palma-Manacor convidant-los a acostar-se als punts d'interès del municipi o la creació d'una oficina d'informació turística, entre d'altres accions.

Imatge de la nova pàgina web de turisme

Fotografia d'un dels panells explicatius

P.- Aquest projecte està lligat també al desenvolupament comercial de Montuïri.

R.- Efectivament. Aquest Pla de Desenvolupament Turístic Municipal va de la mà amb un Pla de Dinamització Comercial. Montuïri forma part del Programa de Dinamització Comercial per a Municipis de l'IDI (Institut d'Innovació Empresarial). Des d'aquesta iniciativa es va analitzar, en una primera fase, la situació per, posteriorment, definir una estratègia de millora del comerç local la qual va comptar amb la col·laboració de la major part del teixit empresarial del municipi, participació que és fonamental per al progrés econòmic. Algunes de les accions desenvolupades van ser un pla formatiu dirigit als empresaris o la realització d'una sèrie de reunions periòdiques amb el sector empresarial per anar programant diferents actuacions o projectes. Així, hem desenvolupat diferents campanyes de foment del comerç durant l'estiu o les festes nadalenques. Estam molt satisfets amb aquestes iniciatives ja que els comerciants s'han bolcat amb cadascuna de les actuacions amb moltes ganes i implicació.

Fotografia de l'entrega del premi de la darrera campanya
de dinamització comercial

P.- Parlem de les actuacions urbanístiques locals. Quines són les accions més rellevants?

R.- Precisament aquest mes de febrer de 2015 hem finalitzat el projecte de millora de l'enllumenat públic juntament amb l'optimització de l'eficiència energètica de la localitat. Aquesta actuació s'ha pogut realitzar gràcies a una subvenció adreçada a ajuntaments i entitats locals menors de Mallorca de població inferior o igual a 20.000 habitants per a actuacions de competència municipal 2014-2015 del Consell de Mallorca. Per a la optimització de la il·luminació s'han dut a terme un seguit d'accions en els onze quadres elèctrics que englobaven un total de 315 punts d'il·luminació de diferent tipologia i potències. Així, aquestes unitats s'han reemplaçat per 315 llums LED tipus Retrofit de 40W de potència. Aquesta actuació ha permès, per tant, substituir un enllumenat que gastava molt i no aportava la il·luminació adequada, per un enllumenat que consumeix molt menys i aporta molta més llum. La inversió total ha estat subvencionada al 100%, per tant, no ha suposat cap cost a l'Ajuntament. D'altra banda, aquesta subvenció del Consell de Mallorca també ens ha possibilitat fer dues accions més: la creació d'un nou pou d'aigua i la millora d'alguns camins locals.

Fotografia del nou enllumentat públic

 Fotografia del camí de s'Amarador, un dels que s'ha millorat

Fotografia del nou pou d'aigua

P.- Un altre projecte de l'Ajuntament és al Local Jove ...

R.- El centre de joves "Local Jove" és un equipament municipal destinat, principalment, a oferir un espai perquè la joventut del municipi pugui desenvolupar activitats socials, culturals, formatives o d'oci. També pretén que la joventut es pugui reunir possibilitant espais de trobada, facilitar un lloc propici per a l'estudi, afavorir la participació activa dels joves creant espais d'opinió, integrar grups heterogenis o millorar la relació fora de l'aula escolar, entre altres. Aquestes instal·lacions compten amb el servei d'un dinamitzador juvenil el qual és l'encarregat d'organitzar i gestionar activitats de diferent índole. També inclou un Punt d'Informació Juvenil per proporcionar als joves informació de diferent temàtica; finalment, també incorpora el Centre Universitari de Montuïri (en funcionament gràcies a un acord amb la UIB). A dia d'avui, s'han organitzat activitats com tornejos d'estiu de futbol, ​​sortides a parcs aquàtics a l'estiu, excursions per la Serra de Tramuntana, un voluntariat perquè els joves puguin fer companyia a la gent gran del municipi, tallers, etc.

Fotografia de l'excursió jove al Barranc de Biniaraix
organitzada pel Local Jove

Fotografia dels finalites del Torneig d'Estiu de Futbet
organitzat pel Local Jove

Fotografia de la sortida al  parc aquàtic organitzada pel Local Jove

P.- Algun altre projecte destacable ...

R.- Fa dos anys vam signar un conveni amb la residència de majors de Montuïri per canviar el funcionament del servei de menjador a domicili dirigit a persones majors. Aquest servei s'oferia des de la Mancomunitat del Pla de Mallorca: aquesta entitat servia a altres municipis que provocava que a les onze del matí ja es lliurés el menjar; amb la finalitat de millorar la qualitat del mateix, es va decidir que fos la residència la que elaboraràs el menjar i l'Ajuntament el repartís amb la finalitat de què el menjar pogués ser lliurat el migdia. Aquesta actuació ha estat favorable ja que hem passat de servir a deu persones a oferir el servei a vint.


Entrevista que el diari Última Hora em va realitzar, igual que alguns altres batles de l’illa, en motiu del seu vint-i-cinquè aniversari:

P.- Com ha canviat el municipi en aquests 25 anys?

R.- Moltíssim! En el passat teníem unes instal·lacions culturals, sanitàries, esportives, ... limitades que, durant els anys de bonança, van poder ser millorades notablement.

P.- Quins aspectes queden per canviar o millorar?

R.- Sempre hi ha aspectes per millorar! Però hi ha dues millores prioritàries: l'escola i el centre sanitari. La població es mereix poder disposar d'un centre de salut en una primera planta amb fàcil accés o una escola sense barreres arquitectòniques.

P.- Quines necessitats té avui el municipi?

R.- Les necessitats bàsiques que ha de donar l'administració estan cobertes; el que necessiten els ciutadans dins d'una conjuntura complicada com l'actual és un fàcil accés a l'ocupació i a les prestacions socials i, en aquest sentit, crec que a través dels serveis socials o el Punt d'Informació Ocupacional som un suport per al ciutadà.

P.- Com li agradaria que fos el poble d'aquí a 25 anys?

R.- M'agradaria que mantingués l'esperit de poble que en altres municipis s'ha perdut amb el boom immobiliari; que sigui un lloc tranquil per als seus veïns on la gent pugui gaudir-hi disposant de tots els serveis necessaris; un espai que conservi l'esperit de festa i continuï defensant la seva cultura i les seves tradicions; a més a més, que tots disposin d'oportunitats de treball i creixement.

P.- Què és el millor que s'ha realitzat o que ha passat al poble en aquests 25 anys?

R.- L'obertura del poble a la carretera de Palma - Manacor, la millora del subministrament d'aigua corrent i sanitària, millores al cementiri i de l'enllumenat públic i la creació d'un centre cultural apropiat; però, sobretot, l'adquisició, amb un cost zero, de la finca de Son Fornés, on s'ubica el patrimoni més important de Montuïri.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

DUES CARES D'UN MATEIX MÓN

  Dins la calidesa de les festes nadalenques, en aquest període que s'estén des de la segona festa fins a la nit de Cap d'Any, cada any trob un moment per reflexionar sobre l'any que acaba. Aquesta reflexió no sempre és tan positiva com un desitjaria quan comença l'any. Precisament per les dates en què ens trobam, em venen al cap pensaments que uneixen la celebració d'aquests dies amb la religió, les arrels cristianes de la nostra forma de ser i la nostra cultura. Aquesta interconnexió, profundament arrelada en la nostra història i identitat, es reflecteix en tot, des de les nostres tradicions fins a la nostra personalitat més individual. En aquests temps de canvi i incertesa, on els valors semblen esvair-se davant l'empenta de noves ideologies suposadament progressistes, sent una responsabilitat especial en preservar i celebrar aquesta herència. La cultura és un riu viu que flueix des del passat cap al futur, alimentat també per les aigües de la religió del

Reflexions d’un diumenge ple de responsabilitat i compromís

Aquest diumenge, a tot Espanya, com a Balears també, una bona part del poble s’ha manifestat. És en aquest context, marcat per les veus del carrer i les proclames dels nostres líders, que em sent interpel·lat a reflexionar sobre el pols vibrant de la nostra societat. Els esdeveniments d’avui, on milers han marxat a l'uníson a la crida de la nostra presidenta del PP de Balears, Marga Prohens, i també del president del Partit Popular a nivell nacional, guanyador de les darreres eleccions, no són sinó la manifestació palpable d'un sentiment que ressona en cada racó de les nostres illes. La meva ploma és la d’un responsable polític guiat per la responsabilitat i el compromís amb els seus electors, que no pot romandre indiferent davant la marea de veus que demanen ser escoltades. Per tant, és amb un profund respecte per aquesta expressió de la voluntat popular i amb el desig de contribuir al diàleg constructiu que compartesc aquestes línies. No solament per oferir una anàlisi pe

Cap a una inclusió més plena i respecte per la diversitat

Dia 27 de febrer, abans del plenari de cada dimarts, vaig assistir a l’acte institucional de presentació d’un cupó de l’ONCE amb motiu de la celebració del canvi constitucional que ha permès substituir el terme disminuït pel de discapacitat a la nostra carta magna. Aquest acte va simbolitzar un moment històric, reflectint el compromís de la nostra societat cap a una inclusió més plena i el respecte per la diversitat. La tercera modificació constitucional, després de la de 1992 i 2011, ha vengut a reconèixer que el llenguatge, igual que la vida mateixa, està en constant evolució. Allò que en un moment donat pot ser considerat un terme apropiat, amb el temps pot adquirir connotacions que el tornen inadequat o fins i tot ofensiu. Això no vol dir que al 1978 els nostres constituents utilitzassin termes inadequats intencionadament, sinó que amb el pas dels anys i l'evolució social, alguns dels seus termes han perdut la seva adequació o el seu significat original. Aquest canvi legi